Drie stappen voordat je begint aan een nieuwe website


Laatste bewerkt op: woensdag 20 november 2019

Zelf een website ontwikkelen? Loop deze checklist goed door.  Er zijn namelijk een aantal punten waar je rekening mee dient te houden wanneer je start met het ontwikkelen van een nieuwe website.

Wij zijn website ontwikkelaars. Dankzij onze jarenlange ervaring kennen wij de do’s en de dont’s. Wanneer een website een belangrijk onderdeel van jullie bedrijf wordt, dan moet de website aan de buitenkant, maar minstens net zo belangrijk, aan de buitenkant helemaal kloppen.

Liever website laten ontwikkelen dan zelf aan de slag? Wij helpen je graag verder.

Stap 1, analyseer de oude website

Vooral wanneer je een website gaat vernieuwen loop je tegen meer zaken aan als dat je in eerste instantie zou verwachten. Waarschijnlijk heb je met je oude website al populaire pagina’s. Wanneer je deze weghaalt in de nieuwe website is het belangrijk om op de URL van de oude pagina’s te bewaren of een 301- verwijzing toe te voegen. Wat is een 301 – verwijzing? Wanneer een bezoeker belandt op een niet bestaande pagina zullen zij, door middel van een 301- verwijzing, automatisch naar een wel bestaande pagina gestuurd worden. Je loopt anders de kans de bezoeker kwijt te raken wanneer zij op een niet bestaande pagina terecht komen. Grote kans dat zij weg gaan van de website en bij de concurrent verder zoeken.

Een ander punt waar je rekening mee dient te houden is het linkbuilding netwerk dat je hebt opgebouwd. Onder linkbuilding worden alle links van jouw website die op andere websites staan bedoeld. Dit herken je vaak aan een woord waarop je kan klikken. Vaak heeft dit woord ook een andere kleur dan de rest van de tekst. Achter dit woord verschuilt een URL van jouw website. Als deze URL niet meer bestaat in de nieuwe website dan heb je niks meer aan deze link. Zonde dus!

analyse website

Stap 2, webdesign met hoge conversie

Een website moet niet alleen maar mooi zijn, maar moet ook zijn einddoelen ondersteunen. Dit is het beste te bereiken door van te voren na te gaan wat het hoofddoel van de website is. Wil je de doelgroep bijvoorbeeld informeren of moeten de zij een bepaalde handeling verrichten? Je kan de website vervolgens zo ontwerpen dat het voor de bezoeker duidelijk wordt wat er van hen verwacht wordt. Verder is het erg belangrijk dat je een bepaald gevoel bij de bezoeker teweeg brengt. Wil je een zakelijke uitstraling of juist de jeugd aanspreken? Je design zal ook hierop aangepast moeten worden. Tot slot is het tegenwoordig ontzettend belangrijk een mobiele website te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je webdesign ook voor mobiel gebruik geschikt is.

Wat is conversie?

Stap 3, online vindbaarheid verbeteren met content 

Voor de content geldt hetzelfde als voor het design. De tekst moet matchen bij de doelgroep en het doel van de website. Daarnaast is er nog veel meer te halen uit teksten. Door op de juiste wijze teksten te schrijven (SEO) kan je ervoor zorgen dat je website hoger in zoekmachines als Google komt te staan. Zorg ervoor dat je weet op welke woorden jouw doelgroep zoekt. Hiervoor zijn verschillende programma’s beschikbaar. Verwerk deze woorden in de teksten van je website. Houd daarbij wel altijd rekening met dat de tekst, ongeacht de lengte, goed leesbaar blijft. Dit kan je bereiken door het toevoegen van afbeeldingen en tussenkopjes. Naast de teksten optimaliseren kan je nog veel meer doen aan content beheer. Dit zit vooral in de diepere laag van de website. Mocht je hier zelf niet bekend mee zijn, vraag dan je website bouwer in hoeverre zij dit toepassen.

  • Schrijf goede titel – en alt tags bij je links en afbeeldingen.
  • Verwerk de veel gezochte woorden van de bezoeker in de H1-, H2-, titel en alt-tags.
  • Elke pagina dient een eigen titel en pagina omschrijving te krijgen.
  • De afbeeldingen moeten een beschrijvende naam krijgen, dus geen naam als ‘’ afbeelding 1’’.
  • Zorg ervoor dat je consequent gebruik maakt van kleuren, lettertype en lettergrootte.
online vindbaarheid

Gratis sparren over jullie mogelijkheden?

Gratis adviesgesprek