Linkbuilden tips, hoe krijg jij je website naar de eerste pagina?


Laatste bewerkt op: maandag 27 januari 2020

Om jouw website online vindbaar te maken is het belangrijk dat de website als belangrijk wordt gezien. Het belangrijkste aspect is het creëren van backlinks.

Backlinks zijn linkjes vanaf externe waebsites naar jouw website. Hoe vaker je genoemd wordt, hoe belangrijker jouw website wordt.

Zoekmachines zullen dit zien en hoger in de ranking plaatsen. Er bestaan verschillende online marketing bedrijven die jou hierbij kunnen helpen, maar je kunt ook zelf aan de slag.

Waar we het over gaan hebben:

  hoog in Google

  Juiste zoekwoorden samenstellen

  Een goede linkbuilding start met de juiste zoekwoorden. Dit is een hele belangrijke stap, want het is de basis van je linkbuilding.

  Gezien het belang van dit onderdeel, hebben wij hier al eens een blog over geschreven. hier gaan we uitgebreid in op hoe je de zoekwoorden vindt waaruit de hoogste conversie komt.

  Korte samenvatting

  1. Wat zou jij intypen als je opzoek zou zijn naar jouw product of dienst? Verplaats je in de doelgroep.
  2. Gebruik het zoekvolume als indicatie en niet als doorslaggevende factor.
  3. Houd rekening met de concurrentie van een zoekwoord. Hoe hoger de concurrentie hoe langer het duurt voordat je in die top 10 komt.
  4. Leer van Google. Google geeft veel informatie in bijvoorbeeld suggesties of door af te kijken bij de nummer 1 website.

  Linkbuilding do’s

  Er zijn veel discussies rondom linkbuilding. Kan je dit wel zelf versnellen of moet je de links eerlijk verdienen? 

  Wanneer begeef je je op glad ijs en wanneer gaat het jouw positie ten goede komen?

  Eerlijke linkbuilden

  Het is helemaal niet verkeerd om aan linkbuilding te doen. Houd alleen altijd in je achterhoofd dat je een natuurlijke backlink structuur moet opbouwen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld follow en no follow links.

  Het creëren van backlinks is een taak die je niet moet onderschatten. Om je maar gelijk te waarschuwen. Als je dit niet op een eerlijke manier doet, zal een zoekmachine als Google dit afstraffen en je een penalty geven. Je website wordt hierbij uit de resultaten gegooid waardoor je nooit meer vindbaar zal worden. Hierover later meer.

  Eerlijke linkbuiding

  Tip van onze SEO specialist:

  Maak een linkmagneet om snel veel relevante backlinks te krijgen.

  Do’s

  Wat kan je wel doen om die natuurlijke backlink structuur te krijgen?

  • Verwerk externe links in blogs. Door de links in content te plaatsen worden deze veel meer waard dan wanneer je los een link extern laat plaatsen.
  • Op veel grote websites kan jij een account aanmaken voor jouw bedrijf. Hierin zit de mogelijkheid om een link naar jouw website te verwerken. Voorbeelden hiervan zijn: Pinterest.com, Disqus.com, About.me, Slideshare.net, Flickr.com, Stumbleupon.com en Blogger.com.
  • Maak interne links. Niet alle website pagina’s zullen evenveel links binnenkrijgen. Door – intern te links maak je het linknetwerk één geheel.
  • Benader websites die relevant zijn voor jouw website voor het plaatsen van een link. Wellicht kan je links ruilen. Doe dit wel altijd in ABC vorm. Voorkom altijd dat de twee websites naar elkaar verwijzen (AB).
  • Ga op zoek naar die ene perfecte link. Je kunt beter één hele goede link hebben dan 10 slechte op een startpagina. Contoleer de waardes dus altijd voordat je een link laat plaatsen.
  do's linkbuilding

  Voorkom een penalty van Google

  Vroeger kon je vrij eenvoudig hoog scoren in Google. Je noemt zo vaak mogelijk het zoekwoord op waarop je gevonden wilt worden en je stond op nummer één.

  Dit resulteerde erin dat slechte content op de eerste posities stonden en Google klanten geen nuttige informatie ter beschikking kregen.

  Google penalty

  Om dit te voorkomen heeft Google regels ingesteld. De precieze regels zijn niet verteld, maar wat we weten is dat de oude manier bestraft wordt met een penalty. Hierin wordt jouw positie of drastisch verlaagd of je wordt compleet uit de zoekresultaten gehaald. Je doelgroep kan je hierdoor nooit meer vinden.

  penalty google

  Dont’s

  • Kopen van links: in de meeste gevallen zijn dit kwalitatief slechte links. Wanneer jouw website hieraan verbonden wordt zal de waarde van jouw website dalen of van Google afgehaald worden.
  • Link alleen met kwalitatieve websites: Dit heeft dezelfde reden als hiervoor beschreven werd. Een slechte kwaliteit website heeft weinig linkwaarde. Als jij hieraan gekoppeld wordt zal jij score minimaal of niet toenemen. Wil jij erachter komen welke websites de moeite waar zijn, kijk dan naar de waardes zoals trustflow, DA en PA. Daarnaast is het belangrijk dat de website past bij die van jou. Waarom zou deze website anders linken naar jouw website?
  • Meerdere links plaatsen op één website. Zorg ervoor dat de backlink structuur natuurlijk oogt. Dus veel verschillende websites. Waarom zou één website jou 30 keer noemen?
  • Alle links in één keer plaatsen. Verdeel het plaatsen van links over een langer termijn. Wanneer het aantal backlinks in een maand enorm groeit, zal Google dit waarschijnlijk doorzien. Het opbouwen van een link profiel is een lange termijn proces.
  • Veel links plaatsen op startpagina’s. Dit een eenvoudige manier om links te plaatsen. De waarde van een link op een startpagina is laag. Plaats dus alleen een link op deze websites wanneer deze perfect aansluiten op jouw organisatie.
  • Plaats geen link op een pagina die al helemaal volstaat met links. De waarde van de pagina wordt verdeeld over alle links. Wanneer deze helemaal volstaat is de waarde dus nihil.
  dont's linkbuilding

  Tip van onze SEO specialist:

  Vermijd dubbele content. Elk stukje tekst op jouw website moet uniek zijn. Dit geldt trouwens ook voor content die je plaatst op een externe website. Dubbele content wordt gezien als plagiaat en ook dit wordt afgestraft.

  Gratis sparren met onze experts over jouw mogelijkheden?

  Neem contact op