WordPress 6.0 is er!


Het wachten is wederom beloond! WordPress 6.0, genaamd Arturo, is er. Arturo is geïnspireerd op de Grammy-winnende jazzmuzikant Arturo O’Farrill. Voor degene die het niet weten, elke WordPress release wordt opgedragen aan een jazzmuzikant.

Met bijna 1.000 verbeteringen en bugfixes is de tweede grote release van 2022 hier. WordPress 6.0 is vanaf nu gewoon te downloaden. Vanaf vandaag beheert WordPress meer dan 42% van de websites wereldwijd. Dat is bizar natuurlijk.

Website-eigenaren en beheerders wordt aangeraden om te updaten, om optimaal te profiteren van de vele verbeteringen op het gebied van stabiliteit, prestaties en bruikbaarheid. Makers van een WordPress website kunnen een reeks aan nieuwe functies gaan gebruiken, die zijn gericht op het verbeteren van de schrijf- en ontwerpervaringen.

Verbeterde schrijfervaring

Er zijn veel schrijfverbeteringen, of je nu een geheel nieuw bericht schrijft of elementen toevoegt aan een bestaande pagina. Ook zijn er in WordPress 6.0 meer manieren om het creëren van content te stroomlijnen, waaronder:

 • Je kunt tekst selecteren over meerdere blokken voor het eenvoudiger kopiëren en plakken.
 • Typ twee open haakjes `[[` om snel toegang te krijgen tot een lijst met recente berichten en pagina’s.
 • Behoud bestaande stijlen wanneer je sommige blokken van de ene soort naar de andere transformeert, bijvoorbeeld van een alineablok naar een codeblok.
 • Aangepaste knoppen en alle nieuwe knoppen die je maakt, behouden de stijlaanpassingen automatisch.
 • Je kunt tagclouds en sociale pictogrammen aantrekkelijker maken met bijgewerkte instellingen en bedieningselementen en een nieuwe contourstijl voor de tagcloud.

Stijlwisseling

Blokthema’s bevatten vanaf WordPress 6.0 de optie om meerdere stijlvariaties te bevatten. Dit breidt het nieuwe Style-systeem nog verder uit en maakt snelkoppelingen mogelijk om het uiterlijk van je website binnen één thema te veranderen. In blokthema’s die deze functie ondersteunen, kan je zowel de beschikbare instellingen, zoals het lettertype en de zwaarte ervan, als de stijlopties, zoals het standaardkleurenpalet, wijzigen. Je kunt dus je WordPress website veranderen in een paar klikken.

Meer sjabloonkeuzes

WordPress 6.0 bevat vijf nieuwe sjabloonopties voor blokthema’s: auteur, datum, categorieën, tag en taxonomie. Deze aanvullende sjablonen bieden makers van inhoud meer flexibiliteit. Je kunt ze allemaal aanpassen met de tools die al bekend moeten zijn uit de vorige WordPress releases of met de volgende nieuwe opties in deze release:

 • Uitgelichte afbeeldingen kunnen in het omslagblok worden gebruikt.
 • Nieuwe functies voor het aanpassen van afbeeldingen maken het gemakkelijker om de gewenste resultaten te krijgen.
 • Tijdens het bewerken van een sjabloon, aan de basis of tussen blokken, toont de snelle invoegfunctie patronen en sjabloononderdelen om je te helpen sneller te werken en nieuwe lay-outopties te ontdekken.
 • Het queryblok ondersteunt filteren op meerdere auteurs, ondersteuning voor aangepaste taxonomieën en ondersteuning voor het aanpassen van wat wordt weergegeven als er geen resultaten zijn.

Extra ontwerptools

Gebleken is dat bij WordPress de ontwerptools met elke release krachtiger en intuïtiever worden. Enkele hoogtepunten voor 6.0 zijn:

 • Een nieuw kleurenpaneelontwerp bespaart ruimte, maar laat toch in één oogopslag je opties zien.
 • Nieuwe border controles bieden een eenvoudigere manier om de border precies zo in te stellen als je wilt.
 • Transparantieniveaus voor je kleuren zorgen voor nog creatievere kleuropties.
 • Beheer gaps, marges, typografie en meer in een verzameling blokken, allemaal tegelijk, in het blok Groeperen.
 • Schakel tussen stapel-, rij- en groepsvariaties om groepen blokken te positioneren met meer lay-outflexibiliteit.
 • Gebruik de functie voor het ondersteunen van tussenruimten in het blok Galerij om verschillende looks te creëren – van het toevoegen van ruimte tussen alle afbeeldingen tot het helemaal verwijderen van de ruimte.