8 nadelen van betaalde standaard WordPress thema’s


Laatste bewerkt op: donderdag 7 februari 2019

We love WordPress.

En niet voor niets. WordPress is fantastisch, want er kan zoveel mee. Bovendien zijn er elke dag weer vele mensen bezig om functionaliteiten, plugins en thema’s te verbeteren of te verzinnen.

Bij Red Melon beginnen we met de wensen van onze klanten en bouwen de WordPress websites op maat hier omheen. Vanwege budgettaire redenen wordt er weleens gekozen voor een standaard WordPress template. Dat kan. Het blijft riskant, maar gebruik zo’n standaard template dan ook alleen maar als je nu niet en nooit niet iets zou willen veranderen aan je website. In alle andere gevallen: blijf weg van de standaard templates.  Dit zijn de 8 belangrijkste redenen:

1. Personalisatie is lastig

Met een betaald standaard WordPress thema is het moeilijk om je eigen wensen er precies in te passen. De homepagina van het thema heeft 3 blokken, maar jouw bedrijf heeft 4 diensten en op de contactpagina staat het adres met een Google maps kaartje, alleen heeft jouw bedrijf twee vestigingen. Oh ja, en je wilt de website in meerdere talen en dat is nu net geen optie in dit standaard template.

2. Slechte technische ondersteuning

Dan komt het punt dat weet wat je wilt en dat je een heel eind bent gekomen om dat zo te krijgen, maar je hebt nog een heel klein vraagje. Alleen zie je op de website van deze WordPress ontwikkelaar dat het laatste bericht van oktober 2015 is en dat er op een soortgelijke vraag uit juli van dat jaar ook nog geen antwoord is gekomen. Wat dan? Dit is het moment dat je naar een internetbureau kunt stappen, alleen is het niet gezegd dat zij er op basis van die code wel uitkomen, want ook zij hebben nog een aantal vragen voor de template bouwer.

3. Trage laadsnelheid

Iedereen is ongeduldig, dus heb je een WordPress website die langzaam laadt, dan is de kans groot dat je potentiële klant verder gaat kijken. Dat doe je zelf namelijk ook. Standaard templates willen zoveel mogelijk mensen behagen, want dan kopen meer mensen dit standaard template. Ze stoppen het dus vaak vol met veel features. En dat is aan de ene kant goed nieuws, want het kan er maar inzitten, maar aan de andere kant zorgt dit ervoor dat de meeste standaard WordPress templates relatief zwaar zijn en hierdoor dus langzaam laden en zit je opgescheept met een trage website. Wel een snelle website krijgen?

trage laadscnelheid

 

4. Compatibiliteitsproblemen

Hier een voorbeeld uit de praktijk. Je hebt een bestaand betaald template gekocht en daar is een plugin ingebouwd. Nu komt de plugin met een update en na deze update werkt het thema niet meer. Ook kan het voorkomen dat je aan het template een plugin wil toevoegen en na installatie is er een compatibiliteitsprobleem, waardoor de hele website onbereikbaar is. Uit punt 2 weten we dat oplossen niet makkelijk is.

5. Mooi van buiten, lelijk van binnen

Ontwerpen en coderen zijn twee totaal verschillende vaardigheden. Wat we vaak zien bij standaard WordPress templates is dat deze niet door een team, maar door slechts één persoon zijn gemaakt. De kans dat hij én goed is in ontwerpen én goed is in coderen, is niet heel groot. Kortom, we zien vaak dat deze thema’s mooi zijn aan de buitenkant, maar dat ze qua code niet goed in elkaar zitten en ronduit slecht zijn. Instabiliteit van de hele website kan het gevolg zijn. Dit betekent dat je website minder betrouwbaar wordt, maar het kan ook zo zijn dat je website door de gebrekkige code een grotere kans loopt om in de handen van hackers te vallen.

6. Gebrek aan goede SEO

Als vervolg op het voorgaande punt zit het met de SEO ook niet altijd even goed. Tsja, zoekoptimalisatie. Een veelgehoorde klacht is dat veel thema’s zelfs een aantal basisprincipes van SEO missen. Denk hierbij aan het juiste gebruik van H-tags. En SEO plugins kunnen het gebruik van bijvoorbeeld meerdere H1-tags niet verhelpen. Het schort dan al aan de basis. En je wilt je nieuwe WordPress website niet alleen voor jezelf houden, toch? Hij moet gevonden worden!

7. Weinig updates

Zoals gezegd zijn er mooie templates te vinden, maar wat gebeurt er als je ‘m eenmaal gedownload hebt. Feit is dat er bij standaard templates weinig updates uitkomen. Veel gebruikers denken dat alleen de core WordPress-files een update moeten hebben en qua plugins weet ook iedereen dat niet updaten tot beveiligingsrisico’s kan leiden, maar besef wel dat dit ook geldt voor standaardthema’s. Omdat deze thema’s veel gebruikt worden is het voor hackers lucratief om de kwetsbaarheden uit te zoeken, want hiermee kunnen veel sites tegelijk worden overgenomen.

template update

8. Niet uniek

Dit voelt als iemand met dezelfde jurk zien op een belangrijke première. En dan kan het gebeuren dat ofwel een grote concurrent het zelfde thema na een maand ook heeft ontdekt, of dat je dezelfde layout terugziet bij een 18+ website. Kortom, er bestaat een kans dat je jouw website één of meerdere keren tegenkomt op het web en dan worden je unique selling points op de homepage toch een stuk minder geloofwaardig.