Standaard thema of maatwerk voor je WordPress website?


Als eigenaar van een website is het verbeteren van de conversieratio een topprioriteit. Een hogere conversieratio betekent immers meer klanten, meer verkopen en uiteindelijk meer winst. Een belangrijke keuze die je moet maken bij het bouwen of upgraden van je website is of je gebruik wilt maken van een thema of template of maatwerk voor je WordPress website. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van beide opties en helpen we je de juiste keuze te maken voor je website.

Wat is een thema/template?

Een template of thema’s zijn een kant-en-klaar ontwerp voor een website dat al vooraf is gemaakt en beschikbaar is voor gebruik. Templates zijn vaak gemaakt door professionele webdesigners en ontwikkelaars en zijn te koop op online marktplaatsen of worden aangeboden door websitebouwers en hostingproviders. Ze bieden een snelle en relatief goedkope manier om een website op te zetten.

Voordelen van een template

 • Kostenbesparend: Een van de grootste voordelen van het gebruik van een template is de kostenbesparing. Templates zijn vaak goedkoper dan maatwerk, omdat ze al zijn ontworpen en ontwikkeld en je ze direct kunt gebruiken. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor kleine ondernemers of start-ups met beperkte budgetten.
 • Tijdsbesparend: Templates besparen ook tijd, omdat ze al gemaakt zijn en je ze direct kunt implementeren. Je hoeft geen tijd te besteden aan het ontwerpen en ontwikkelen van een website vanaf nul, wat vooral handig kan zijn als je snel een website wilt lanceren of een tijdsgevoelige promotie wilt uitvoeren.
 • Keuze en flexibiliteit: Er zijn duizenden templates beschikbaar voor WordPress, wat betekent dat je een ruime keuze hebt om het ontwerp te vinden dat het beste bij je merk en doelen past. Bovendien kun je de templates vaak aanpassen aan je specifieke behoeften, zoals het aanpassen van kleuren, lettertypen, afbeeldingen en inhoud.

Nadelen van een template

 • Beperkte originaliteit: Aangezien templates al kant-en-klaar zijn, kunnen ze minder origineel aanvoelen en minder uniek zijn in vergelijking met maatwerk. Je website kan er hetzelfde uitzien als andere websites die dezelfde template gebruiken, waardoor het moeilijker kan zijn om je te onderscheiden van de concurrentie.
 • Beperkte functionaliteiten: Templates bieden vaak standaardfunctionaliteiten, wat betekent dat je beperkt bent tot wat er al in de template is ingebouwd. Als je specifieke functionaliteiten wilt toevoegen, zoals aangepaste formulieren, geavanceerde zoekopties of integraties met andere tools of platforms, kan dit beperkt zijn met een template.
 • Technische beperkingen: Templates zijn gebouwd met vooraf bepaalde codes en structuren, wat betekent dat je beperkt bent in de technische aanpassingen die je kunt doen. Als je complexere aanpassingen wilt maken, zoals maatwerk functionaliteiten of integraties, kan dit moeilijker zijn met een template en mogelijk technische expertise vereisen.
 • Trager: Templates zitten vol met allerlei plugins en functionaliteiten, waardoor de website relatief ‘zwaar’ wordt. Dit heeft een direct effect op de performance. Daardoor is een veelgehoorde klacht dat standaard termplates/thema’s langzaam laden.

Wat is maatwerk?

Maatwerk verwijst naar het ontwerpen en ontwikkelen van een website vanaf nul, zonder gebruik te maken van een bestaande template. Bij maatwerk wordt de website volledig afgestemd op de specifieke behoeften, doelen en branding van een bedrijf. Dit betekent dat alle aspecten van de website, zoals het ontwerp, de functionaliteiten en de gebruikerservaring, volledig op maat worden gemaakt.

Voordelen maatwerk

 • Unieke uitstraling: Een van de grootste voordelen van maatwerk is de mogelijkheid om een unieke uitstraling te creëren die perfect past bij de branding en identiteit van je bedrijf. Je hebt volledige controle over het ontwerp en kunt alle elementen aanpassen aan je wensen, waardoor je website zich kan onderscheiden van de concurrentie en een memorabele indruk kan maken op je bezoekers.
 • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Met maatwerk heb je volledige flexibiliteit en schaalbaarheid. Je kunt alle gewenste functionaliteiten toevoegen en aanpassen aan de behoeften van je bedrijf. Daarnaast kun je de website gemakkelijk schalen naarmate je bedrijf groeit en nieuwe eisen en wensen heeft.
 • Betere prestaties en SEO: Maatwerk websites hebben vaak betere prestaties en SEO (zoekmachineoptimalisatie), omdat ze specifiek zijn geoptimaliseerd voor jouw specifieke behoeften en doelen. Dit kan resulteren in een betere gebruikerservaring, snellere laadtijden en hogere zoekmachine rankings, wat kan leiden tot meer verkeer en conversies.

Nadelen van maatwerk

 • Kosten en tijd: Maatwerk websites kunnen duurder zijn dan templates, omdat ze vanaf nul worden gebouwd en meer tijd en expertise vereisen. Het kan ook langer duren om een maatwerk website te laten ontwerpen, ontwikkelen en lanceren, wat niet altijd ideaal is als je snel een website wilt lanceren.
 • Technische expertise: Maatwerk vereist technische expertise in WordPress ontwikkelaar nodig zijn, wat extra kosten met zich mee kan brengen.
 • Onderhoud en updates: Met maatwerk websites ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de updates van de website. Dit kan meer technische kennis en tijd vergen om ervoor te zorgen dat de website altijd up-to-date is en goed blijft functioneren.

Wat is de beste keuze?

De keuze tussen een template en maatwerk voor je WordPress website hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, tijdlijn, branding, functionaliteiten en technische expertise. Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen de juiste keuze te maken:

 • Budget: Als je een beperkt budget hebt en snel een website wilt lanceren, kan een template een goede optie zijn. Templates zijn vaak betaalbaarder dan maatwerk, omdat ze al bestaande ontwerpen en functionaliteiten bevatten. Ze kunnen ook sneller worden gelanceerd, wat handig kan zijn als je snel online wilt zijn.
 • Branding: Als branding een belangrijk aspect is voor je bedrijf en je wilt een unieke uitstraling creëren die perfect past bij je merkidentiteit, dan kan maatwerk de juiste keuze zijn. Met maatwerk heb je volledige controle over het ontwerp en kun je alle elementen aanpassen aan je wensen, waardoor je een website kunt creëren die perfect aansluit bij je merk.
 • Functionaliteiten: Als je specifieke functionaliteiten nodig hebt voor je website die niet beschikbaar zijn in templates, dan kan maatwerk de beste optie zijn. Maatwerk biedt de flexibiliteit om alle gewenste functionaliteiten toe te voegen en aan te passen aan de behoeften van je bedrijf.
 • Technische expertise: Het zegt veel over een bureau als het websites met een standaard thema aanbiedt, of  of maatwerk. Als ze zelf over technische expertise beschikken in webdesign en ontwikkeling, dan kiest een bureau meestal voor maatwerk te kiezen. Bureau’s met minder technische kennis bieden vaker een standaard thema aan. Let hierbij op als er technische problemen ontstaan. Ook daarvoor is dan de kennis bij bureau’s die voor standaard gaan beperkt.
 • Tijdlijn: Als je een strakke tijdlijn hebt en snel een website wilt lanceren, kan een template een goede keuze zijn. Templates zijn vaak snel te implementeren, omdat ze al bestaande ontwerpen en functionaliteiten bevatten. Maatwerk daarentegen kan langer duren vanwege het ontwerpproces en de ontwikkeling vanaf nul.

Conclusie

Het kiezen tussen een template en maatwerk voor je WordPress website is een belangrijke beslissing die afhangt van verschillende factoren. Templates zijn handig als je een beperkt budget hebt, snel wilt lanceren en niet veel technische expertise nodig hebt. Maatwerk daarentegen biedt volledige controle over het ontwerp, de functionaliteiten en de branding van je website, maar kan duurder zijn en meer technische kennis vereisen.

Als je op zoek bent naar een unieke uitstraling die perfect past bij je merkidentiteit, specifieke functionaliteiten wilt toevoegen en aanpassen, en bereid bent te investeren in tijd en geld, kan maatwerk de beste optie zijn. Maar als je een beperkt budget hebt, snel wilt lanceren en je website bijzaak is, kan een template een handige keuze zijn.

Het is belangrijk om je behoeften, doelen en budget zorgvuldig te overwegen bij het maken van je keuze tussen een standaard thema en maatwerk voor je WordPress website.