Sketch vs Adobe XD


Als UX designer gebruik je veel tools om van onderzoek tot ontwerp tot prototype te komen. Er zijn vele tools voor UI/UX design beschikbaar. Welke programma kan jij het beste kiezen?

Om te bepalen welke programma geschikt is voor jouw, hang het er vanaf voor welke doeleinde je het gaat gebruiken. Ben jij een individuele ontwerpen? Dan zijn Figma en Framer prima programma’s.

Werk jij als ontwerper in een groot team met bijvoorbeeld Front- en Back-end, dan zal het programma ook hiervoor opties moeten bieden. Programma’s die veel gebruikt worden in teamverband zijn Adobe XD en Sketch. We duiken verder in deze twee programma’s om jou een beeld te geven van de verschillen. Zo weet je welke programma het beste aansluit op jouw gebruik.

Waar we het over gaan hebben:

  Adobe xd vs sketch

  Wat is Sketch

  Sketch is een standaard keuze geworden van veel UI/UX Designers. Zelf omschrijven zij zich als;

   “to empower designers to share and collaborate on their designs and work better together”.

  De voordelen

  Plugins

  Dankzij het installeren van plug-ins heeft Sketch erg veel mogelijkheden. Het geeft je de vrijheid om verschillende functies toe te passen die je werkflow als designer verbeteren. Hieronder enkele plug-ins die veel gebruikt worden.

  Wat is een plugin

  Anima

  Anima is een all-in-one plug-in gemaakt om creative responsive layouts met pins, stacks en paddings te maken. Hierdoor is het mogelijk om in hoge kwaliteit prototypes te ontwikkelen die zich naar elk formaat scherm aanpassen.

  Color contrast analyser

  Om ervoor te zorgen dat de website gebruiksvriendelijk is voor de gebruikers, moet er een zekere mate van contrast zijn tussen verschillende elementen (zoals achtergrond en hoofdtekst). Met deze plug-in zorg je dat het contrast altijd op orde is.

  Craft

  Craft zorgt ervoor dat je .sketch ontwerpen synchroniseren met de InVision web app. De meeste functies van Craft werken ook zonder het gebruik van InVision.

    

  Symbolen

  Het gebruik van symbolen heeft van Sketch een succes gemaakt. Symbolen zorgen ervoor dat elementen, bijvoorbeeld iconen en buttons, kant en klaar staan voor hergebruik in het ontwerp. Hierdoor kan je eenvoudig zorgen voor consistentie en bespaart dit veel tijd.

   

  Gedeelde bibliotheek

  In een project bouw je al snel een symbolen library op. Met Sketch kan je de gehele library of symbolen delen met het design team. De ontwikkelaars kunnen eenvoudig jouw ontwerpen overnemen.

   

  Prototypen

  Om voor Sketch een prototype te ontwikkelen, moet je een plug-in gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de Craft plug-in van InVision. De ontwikkelaars zien zo onder andere de ontwerpafmetingen, kleuren, en character styles.

  Klanten

  Ontwerp je voor klanten, dan is het mogelijk om via Invision prototypen door de sturen naar de klant. Zij kunnen feedback leveren op het ontwerp door middel van comments.

  Wat is Adobe XD

   

  Sinds maart 2016 is Adobe Experience Design CC, of wel Adobe XD op de markt. Wanneer je XD opent is de eerste impressie dat dit programma veel weg heeft van Sketch, maar toch dat Adobe sausje heeft.

  Ben jij al een Adobe CC gebruiker, dan is Adobe XD gratis te downloaden en komt elke maand komt adobe met een aantal updates voor XD.

  De voordelen

  Het grootste voordeel is dat je als Adobe gebruiker het programma snel onder de knie hebt. Veel functie zal je herkennen uit andere programma’s. Wat kan je zoal verwachten?

  • Gebruikers kunnen photoshop en illustrator bestanden openen in XD en verder met het bouwen van prototypen
  • Sketch bestanden kunnen in XD geopend worden
  • Adobe XD bestanden kunnen in After Effects geopend worden om gecompliceerde animaties te kunnen creëren.

   

  Updates

  Adobe is een krachtig bedrijf met veel kennis en een community. Sinds de uitrol van de software heeft XD goed geluisterd naar zijn gebruikers en de software flink geüpdatet.

   

  Symbolen en Asset panels

  Adobe heeft hun symbolen ecosysteem flink verbeterd. Het is veel eenvoudiger om op de hoogte te blijven van wijzigingen wanneer symbolen uit één document worden gekopieerd en in prototypes worden geplakt. Wanneer er nu wijzigingen in het bronbestand plaatsvinden, kunt u updates in een ander bestand accepteren.

  Sketch stond bekent om het fijne gebruik van ontwerpsystemen, maar met gekoppelde symbolen in XD heeft Adobe een nieuwe wereld geopend als het gaat om het beheren van ontwerpsystemen in XD. Deze nieuwe functie is eenvoudig te begrijpen en veel eenvoudiger in te stellen dan bij Sketch.

   

  Plugins

  Sinds eind 2019 heeft adobe de mogelijkheid gegeven om plug-ins te installeren zoals:

  Repetor

  Repetor is een perfecte plug-in voor gebruikers van de Repeat Grids. Met Repetor genereer en reorganiseer je content. Het geeft een grote bibliotheek weer van gratis afbeeldingen van Unsplash rechtstreeks in jouw shape object.

  Stark

  Om ervoor te zorgen dat de website gebruiksvriendelijk is voor de gebruikers, moet er een zekere mate van contrast zijn tussen verschillende elementen (zoals achtergrond en hoofdtekst). Stark controleert de accibillity wat betreft kleurenblindheid en meer.

  Overflow

  Deze plug-in voor Adobe XD synchroniseert je ontwerpen naar de Overflow app om dit vervolgens om te zetten naar een User flow Diagram.

   

  Co-create

  Werk samen met andere designer tegelijkertijd in hetzelfde bestand. Perfect voor designs teams op afstanden.

   

  Share mode

  Met de nieuwe share mode presenteer je het project direct met klanten. Daarnaast is het mogelijk om de ontwerpen direct te synchroniseren. Dit gaat verbazend snel in vergelijking tot Invision.

  Share for development

  Deze functie maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om de code te inspecteren van het design. Dit gebeurt via een weblink, zonder dat de ontwikkelaar een copy van het Adobe XD bestand nodig heeft.

  Prototype

  Het maken van interactieve prototypes kan zonder plug-ins van derde partijen. Prototyping, design en animatie kan allemaal in één omgeving. Het Designproces gaat hierdoor soepel en snel.

  Wanneer het prototype af is, kan het online bekeken worden op webformat of met de Adobe XD mobiele app.

  Conclusie

  Beide programma’s voldoen om tot professionele ontwerpen te komen. Welk programma geven wij de voorkeur aan?

  Vergelijkingstabel

  Wij hebben alle gegevens gevisualiseerd in onderstaande tabel. Zo heb je een eenvoudig en snel inzicht in de verschillen.

    Adobe XD Sketch
  Beschikbaar op Windows ja Nee
  Beschikbaar op Mac OS Ja Ja
  Maandelijkse updates Ja Ja
  Offline support V V
  Asset Export Ja Ja
  Vector ondersteuning ja ja
  Prototyping ja Nee (wel via 3e partij plugins)
  Online styleguide inspector Ja Nee, (wel via 3e partij plugins)
  Plugins X V
  Symbols en styles Ja Ja
  Document grid Ja Ja (columns en meer opties)
  Document columns Ja Ja
  Prijs Beta versie is gratis

  Adobe ID account is wel vereist

  $99 voor een jaar met updates. Na een jaar

   

  En de winnaar is..

  Zowel Sketch als Adobe XD zijn goede UI/UX programma’s. Sketch heeft door de jaren heen veel Designers voor zich gewonnen. Blijft dit zo?

  Adobe XD kan dankzij de plug-ins gedurende de gehele ontwerp workflow ondersteunend zijn. Van ontwerp tot prototyping tot overdracht, Adobe XD zal waarschijnlijk de definitieve UX-ontwerptool zijn. Het Adobe systeem is groot en zal zich niet snel uit het veld laten slaan door kleineren concurrenten als Sketch en InVision. Sketch zal in de toekomst harder moeten werken om nog relevant te blijven.

  Eerlijke linkbuiding

  Meer weten over webdesign?

  Neem contact op