Wat is het verschil tussen UX en UI


Laatste bewerkt op: woensdag 22 januari 2020

Red Melon helpt! Je hoort termen als UI en UX en je wilt graag meepraten of in elk geval weten waar het over gaat. Is er een verschil en zo ja, wat is dat verschil. Een website laten maken? Dan moet je wel weten wat deze termen betekenen. Wil je kijken of ze ten onrechte door elkaar gebruikt worden? Red Melon heeft de oplossing! Binnen een minuut kan jij ook vertellen wat het verschil is tussen UX en UI. Download de PDF en lees meer.

Infographic: UX vs UI

De stappen en verschillen.

Download PDF

Wat is UX?

UX is de afkorting voor User Experience. Veel mensen denken dat het werk van een UX designer bestaat uit het maken van wireframes, op zo’n manier dat de gebruiker niet in de war raakt of afhaakt bij het gebruiken van het product. En dat klopt! Alleen, er is meer en dit is niet eens het belangrijkste onderdeel van de werkzaamheden van een UX designer. Als het product voor de gebruiker op een positieve manier waarde creëert die is beloofd, dan ben je geslaagd in de user experience.

Hier een aantal zaken waar de UX designer zich mee bezig houdt: inzicht verschaffen in de gebruikers, A/B testen, bekijken van Google Analytics en het maken van wireframes. Verder zorgt een UX designer voor overleg met UI designers en met developers.

user experience (UX)

Wat is UI?

UI is de afkorting voor User Interface. Veel mensen denken dat het werk van een UI designer bestaat uit het visueel aantrekkelijk maken van mockups. Dat klopt weer! Alleen hier geldt ook: dat is niet het belangrijkste. Het gaat er niet alleen om hoe alles eruit ziet, maar ook hoe het werkt, waar elementen geplaatst worden en hoe makkelijk een interactie mogelijk is. Het is dus meer dan afbeeldingen, illustraties en tekst stylen.

Hier een aantal zaken waar de UI designer zich mee bezighoudt: interface layout, interface design, interaction design en het vaststellen van visuele richtlijnen.

Verschil UX en UI

Is UX design belangrijker dan UI design of andersom? Nee! Beide designs zijn essentieel voor een goed product (website) en UX en UI designers werken nauw samen, maar de rollen verschillen. UX design bevindt zicht meer op het analytische en technische vlak, UI Design komt in de buurt van wat we grafisch ontwerp noemen, alleen meer online.

Binnen ons internetbureau hebben we specialisten die beide disciplines beheersen en die dus essentieel zijn voor het ontwikkelen van een goede WordPress website.

Hoe wij UX en UI in webdesign hebben toegepast?

Onze webdesigns