Hoe kan je video marketing toepassen in de SEO strategie?


Laatste bewerkt op: vrijdag 21 juni 2019

Video’s worden steeds populairder. Niet zo heel vreemd dat de term videomarketing opkomt.

Video’s schetsen een duidelijk verhaal waardoor de doelgroep een goede merkervaring en sfeerimpressie.

Is het noodzakelijk om dit beeldmateriaal in te zetten? Wat zijn de voordelen en hoe kan je dit het beste aanpakken?

Noodzaak van video’s

We kennen het allemaal. Beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar hoeveel woorden heb je dan wel niet nodig voor een bewegend beeld? Precies, met video kan je in een korte tijd veel informatie overbrengen naar de doelgroep. Dit is lastig tegenwoordig, want alles moet snel snel snel en vooral niet teveel moeite kosten. Het gebruik van deze bewegende beelden in jouw content heeft een aantal voordelen:

 • Je valt op.
 • Het vertrouwen groeit.
 • Emotionele connectie met de doelgroep.
 • Geschikt voor sociale media.
 • Goed voor SEO.
Video's toepassen in webdesign op Red Melon website

Opvallen

Bewezen is ook dat video de meeste aandacht van alle website bezoekers krijgt. Laat deze kans dus niet lopen en kom vandaag nog in actie!

Vertrouwen

Met een video kun je laten zien hoe echt je bent. Geef met je video content een kijkje achter de schermen en laat zien wie er achter het product of merk schuil gaan. Dit is de beste manier om vertrouwen met je (potentiële) klant op te bouwen.

Emotionele connectie

Het klinkt als marketing taal, maar video content is ook sterk in het creëren van een emotionele band met gebruikers. Denk aan een mooi verhaal dat andere mensen inspireert, ondersteunt door muziek en tekst en de verbinding is daar!

Video in sociale media strategie

Video’s in sociale media

Het belang van video’s hedendaags is goed terug te zien wanneer je kijkt naar sociale media. Hierin wordt tekst steeds minder belangrijk en maakt plaats voor foto’s en video’s. Youtube is hierin het grootste voorbeeld. Dit platform is speciaal hieromheen ingericht. Ook op andere sociale media is deze ontwikkeling goed te zien. Een goed voorbeeld hiervoor is Instagram.

Video wordt niet alleen toegepast voor privégebruik. Je ziet steeds vaker materiaal voorbij komen met een informatief of klanten ondersteunend doeleinde.

Video’s in SEO strategie

Je kunt dit communicatiemiddel niet alleen voor “de mooi” gebruiken, maar ook om online vindbaar te worden. Je kunt hierdoor het maximale effect behalen bij de doelgroep.

Zoekwoorden

Net zoals de bekende SEO zijn zoekwoorden de basis van de online marketing strategie. Het werkt niet alleen bij Google, maar ook Youtube werkt hiermee. Google Gebruikt zelfs Youtube om zoekresultaten te geven. Veel mensen zoeken direct op Youtube en slaan zoekmachines over. Het is daarom van belang dat je niet alleen de zoekwoorden op Google, maar ook het zoekgedrag op Youtube bekijkt. Zo weet je precies welke vragen er spelen onder jouw doelgroep. Er zijn diverse tools om zoekvolumes te achterhalen. Een bekende is Google Keyword planner.

video marketing zoeken in Google video

Beschrijvingen

Op Youtube is het mogelijk om op verschillende manieren informatie rondom de video te plaatsen. Hierin is het belangrijk dat de belangrijkste zoekwoorden verwerkt worden. Denk niet alleen aan de beschrijving, maar ook de bestandnaam.

Één video per pagina

De beste verhouding is één video per webpagina. Waarom? Het helpt jou niet alleen voor het overzicht, maar ook Google. Google zal de video aan die pagina en content koppelen. Doordat die pagina gericht is op een specifiek zoekwoord hoort dit bestand hier automatisch bij. Dit is ook voor jou makkelijk, omdat het jou sturing geeft welk onderwerp je precies moet belichten. Plaats nooit video’s meerdere malen op de website. Hiermee voorkom je het risico op dubbele content.

Videositemaps

Google geeft zelf aan dat het raadzaam is om deze videositemaps te gebruiken. In deze maps krijg je de mogelijkheid meer data rondom de video te plaatsen. Zo kunnen zoekmachines de video’s beter lezen. Een bijkomend voordeel is dat Google een URL maakt voor elke video waardoor jouw beeld getoond wordt in Google Video. Je beeldmateriaal wordt hierdoor alleen maar meer bekeken.

Videotranscripties

Tot slot is het aan te raden een videotranscript te schrijven. Hierin staat de inhoud van de video omschreven. Zoekmachines kunnen de video beter begrijpen en rangschikken. Daarnaast maak je de inhoud toegankelijk voor de mensen die het beeld niet kunnen afspelen. Denk hierbij aan slechthorende of personen met een ander spreektaal. Zij kunnen de tekst vertalen en hierdoor toch alle essentiële informatie tot zich nemen.

Het maken van beeldmateriaal

We hebben uitgebreid besproken hoe je het beste kunt omgaan met je beeldmateriaal. Waar plaats je de video’s en hoe maak je deze SEO-proof? Waar we het nog niet over gehad hebben is de inhoud van de video. Hoe maak je een sterk beeld waarin je het beoogde effect bereikt bij de doelgroep. Het ligt wellicht voor de hand, maar wil jij professioneel overkomen dan is het noodzakelijk dat het beeld dat ook is. Heb je zelf niet de benodigde kennis en materialen dan is het raadzaam dit uit te besteden. Een amateuristische video zal nooit het vertrouwen van de doelgroep winnen, laat staan om hen te overtuigen. Het is van belang dat je een goede partij vindt die precies jouw wensen kan verbeelden. Red Melon werkt nauw samen met Tienproducties. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van videoproducties voor bedrijven.

zelf video content maken

“Jouw verhaal is namelijk de sleutel tot het hart van je doelgroep”
Tienproducties.nl

Zelf aan de slag?

Je kunt nooit van te voren weten of een video een succes wordt of niet. Echter zijn er een aantal punten die je altijd moet toepassen om het maximale effect te behalen (Backlinko):

 • Maak een Youtube playlist van jouw video’s.
 • Post lange viedo’s (10 min).
 • Raad een van jouw video’s aan in de video.
 • Kwaliteit boven kwantiteit.
 • Ga de interactie aan met de reacties.
 • Goede foto voor het kanaal.