Hoe afbeeldingen jou kunnen helpen bij een betere positie in Google


Laatste bewerkt op: donderdag 7 februari 2019

Je hebt een website laten maken en moet aan ontzettend veel dingen denken. Één zorg is de online vindbaarheid. Om je website te optimaliseren is het belangrijk dat je de teksten SEO proof zijn, maar vergeet de afbeeldingen niet. Deze worden vaak vergeten terwijl deze toch bij kunnen dragen aan een betere positie in Google. Hoe kan je dit het beste aanpakken?

 

Belang van afbeeldingen

Afbeeldingen zeggen nu eenmaal meer dan woorden. Je kunt de lezer is het kort de essentie van jouw verhaal meegeven. Daarnaast bevordert het ook de leesbaarheid van je artikel. Vooral wanneer je een lange tekst hebt is het fijn om dit zo nu en dan te onderbreken met een ondersteunende afbeelding. Dit hoeft niet altijd een foto te zijn. juist de afwisseling maakt het voor de lezer aantrekkelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan illustraties, GIF’s of diagrammen. Vooral de bewegende GIF’s zijn tegenwoordig populair. Dit zie je vooral bij website met een jonge doelgroep.  Zorg er daarnaast ook altijd voor dat je afbeeldingen rechten vrij zijn. Er bestaan verschillende websites waar je rechten vrije afbeeldingen vandaag kan halen. Een bekend voorbeeld hiervoor is Shutterstock. Er bestaan echter ook vergelijkbare gratis alternatieven.

 

Afbeeldingen optimaliseren voor Google

Bestandnaam

Begin met een goede naam voor het bestand. Zoekmachines lezen namelijk alles en dus ook de naam van de afbeelding. Verwerk het keyword, waar op die pagina de focus ligt, in de naam. Zorg er wel altijd voor dat de naam en afbeelding bij elkaar passen.

Een voorbeeld: Je schrijft een artikel over het nut van kamerplanten op kantoor en welke planten hiervoor geschikt zijn. Je trefwoord in dit artikel is “kamerplanten op kantoor”. Je kiest hierbij een passende afbeelding met een palmboom erop. Een geschikte naam hiervoor zou in dit geval zijn: “kamerplanten-op-kantoor-palmboom”.

Heb je weleens gedacht aan het toevoegen van bijschriften? Wanneer je afbeeldingen plaatst in je teksten is het raadzaam hier een bijschrift onder te plaatsen. Veel bezoekers zullen de teksten scannen. Hierbij worden teksten en bijschriften meegenomen. Je kunt hiermee de lezers hun interesse opwekken om de gehele tekst te gaan lezen. Niet elke afbeelding heeft een tekst nodig. Beoordeel zelf waar dit wel en niet geschikt is.

Laadtijd

Voor de gebruiksvriendelijkheid (UX) en de SEO is het belangrijk dat de website snel laadt. Afbeeldingen kunnen ervoor zorgen dat het laden van een pagina vertraagd wordt. Om dit te beperken is het belangrijk dat je een afbeelding aanpast aan de grootte waarop deze uiteindelijk getoond wordt op de website.

Dus, wat betekent dit in de praktijk. Je hebt een perfecte afbeelding gekozen voor je pagina. Deze is 1280 x 1024 pixels. Uiteindelijk zal de afbeelding op je website 250 x 150 pixels worden. Wanneer je de afbeelding zijn eigen formaat laat houden zal de pagina een grote afbeelding moeten laden en deze vervolgens verkleinen. Zonde van de tijd en daarom zal je de afbeelding zelf al kleiner moeten maken. Alles voor een goede ranking!

Optimaliseren van afbeeldingen voor SEO doeleinde

Optimaliseren van afbeeldingen

Alt-tekst

Een alt-tekst is de tekst die een afbeelding vervangt wanneer deze niet meer zichtbaar is. Deze tekst zie je ook staan wanneer de met de muis op de afbeelding blijft. Deze teksten zorgen ervoor dat je ten alle tijden informatie ziet als lezer. Er gaat zo nooit informatie verloren.

SEO afbeeldingen WordPress

WordPress zorgt ervoor dat je afbeeldingen op het juiste formaat ingeladen worden. Daarnaast zorgen zij ervoor dat je afbeeldingen responsive zijn en dus het juiste formaat aannemen op elk apparaat. WordPress kan je een hoop werk uit handen nemen op dit gebied. Daarnaast heeft WordPress een SEO plug-in genaamd Yoast. Deze plugin geeft feedback op teksten, maar ook het gebruik van de afbeeldingen op desbetreffende pagina. Meer weten over de mogelijkheden in WordPress, neem gerust contact met ons op!