Wat is het verschil tussen PA en DA?


Laatste bewerkt op: woensdag 20 november 2019

Voor degene die dagelijks bezig zijn met SEO zullen de afkortingen PA en DA niet onbekend klinken. Maar dit is niet voor iedereen het geval. Nog niet iedereen is op de hoogte van deze termen en wat ze nou eigenlijk betekenen, vandaar dat we daar vandaag wat meer aandacht aan willen geven. Beiden zijn ze namelijk wel erg belangrijk voor je website.

PA is de afkorting van Page Authority en DA betekent Domain Authority. Beide zijn ze enorm belangrijk voor Google, hoe hoger de PA en DA zijn, hoe hoger je in Google komt te staan.

DA, Domain Authority

De Domain Authority wordt op schaal van 0 tot 100 aangegeven, hoe hoger de score hoe beter. De score van de DA geeft aan hoe een website scoort in zoekmachine resultaten. Via deze manier kun je goed zien hoe sterk je website is in vergelijking met andere websites. Een pagina laten stijgen gaat gemakkelijk als de score nog laag is, hoe hoger de DA score, hoe moeilijker het is om de score nog hoger te krijgen.

De score van de Domain Authority heeft te maken met meerdere factoren. Moz.com geeft aan dat het niet gemakkelijk is om de DA score te beïnvloeden en zegt dat het verbeteren van SEO de beste manier is om je Domain Authority te verbeteren. Links van domeinen met veel backlinks is een belangrijk onderdeel hiervan. De DA scores worden met regelmaat geüpdatet, je kunt dus je website scores zien veranderen.

Wat is Domain Authority

PA, Page Authority

Hoewel de DA score over de hele website gaat, gaat PA, Page Authority enkel over webpagina’s. De score geeft dus aan hoe goed een bepaalde pagina in Google scoort. Door middel van zoekwoorden wordt er gekeken wat de positie is van de webpagina. Net zoals de DA wordt ook de PA aangegeven op schaal van 0 tot 100. Ook hier geldt: hoe hoger de score hoe beter.

Net zoals bij het verbeteren van de DA geldt ook voor de PA dat voornamelijk SEO essentieel is. Ook bij het verhogen van je Page Authority is het van belang om links te verkrijgen van domeinen die beschikken over veel backlinks.

Wat is Page Authority

Verbeter je DA en PA

Om de DA en PA te verbeteren zijn linkbuilding en SEO enorm belangrijk, maar ook hier zijn een paar aandachtspunten om rekening mee te houden:

  • Kijk bij linkruil altijd goed naar de PA en DA waarden, niet naar de Pagerank. Dit is namelijk niet meer van toepassing;
  • Ga met linkbuilding voor kwaliteit, het aantal links per keer is niet relevant, zolang de links maar relevant en kwalitatief zijn.
  • Link niet alleen maar naar je homepage, maar ook naar andere pagina’s op je site;
  • Ga voor goede content. Hoe beter de content is, hoe vaker het gelezen, gedeeld en gelinked wordt. Ook social media heeft een rol bij de score van je PA en DA;
  • Link in je content naar andere artikelen op je website. Door een spinnenweb te creëren op je zal de PA en DA score stijgen en wordt je gelinkte artikel beter gevonden in Google.

Sparren over de SEO mogelijkheden?

Vrijblijvend adviesgesprek