Hoe schrijf je een SEO-proof gastblog


Laatste bewerkt op: dinsdag 9 februari 2021

Design is het proces om een innovatie begrijpelijk en duidelijk te maken voor de consument.

Elk SEO bureau zal jou aanraden om aan linkbuilding te doen. Door middel van een gastblog plaats je op een externe website een link naar jouw website.

Hoe vaker jouw website op externe websites genoemd wordt, hoe belangrijker Google jouw website vindt. Een link in een stuk content is meer waard dan een losse link plaatsing. Daarover vertel ik je later meer.

Waar we het over gaan hebben:

  SEO proof gastblog schrijven

  wat is het verschil tussen een linkruil en een blogruil?

  Een externe link plaatsen kan je op twee manieren doen. Via een losse link of verwerkt in content.

  Losse link

  De eerste is een losse link plaatsen op een daarvoor bestemde linkpartner pagina. Hierbij staat jouw link in een lange lijst aan andere linkjes. Nu werkt dit steeds minder goed aangezien Google in context denkt. Wanneer een link tussen tekst staat zal Google jouw link meer waarderen en linken aan alle content die hieromheen geplaatst is. Je link wordt dus meer waard.

  linkruil lijst

  Link in content

  Dit is dan ook direct de tweede manier om een link op een externe website te plaatsen, een gastblog. Een bijkomend voordeel is dat er nieuwe pagina gemaakt wordt per blog. Jouw linkjes zijn dus de enige op die pagina, waardoor alle linkwaarde naar jouw website gaat. Wanneer jouw link, zoals optie 1, in een lijstje met 20 andere staat zal de linkwaarde verdeeld worden over al die websites. Kortom, het plaatsen van een blog is veel effectiever dan het plaatsen van een losse link.

  gastblog voorbeeld

  Waarom beginnen met gastbloggen?

  Naast het feit dat de waarde van een link in content (blog) hoger ligt, brengt het plaatsen van een blog meerdere extra’s met zich mee.

  Naamsbekendheid

  Als gastblogger word je met naam of bedrijfsnaam vermeld. Dit kan onder het artikel zijn, maar ook op een volledige pagina binnen de website. Als gastblogger krijg je de kans je schrijfstijl, interessegebieden en specialistische kennis te delen.

  Ben je bezig met naamsbekendheid opbouwen, dan is het tijd om te werken aan de klantenbinding. Lees ons blog om hier meer over te leren.

  naamsbekendheid

  Meer bezoekers op eigen website

  Schrijf je een artikel als gastblogger, dan krijg je de mogelijkheid hier een backlink naar je eigen website aan toe te voegen. Weet je de juiste doelgroep te raken dan trekt dit mogelijk veel verkeer naar je eigen website.

  Deze kans wordt vergroot wanneer je als gastblogger actief bent op grote of bekende websites. Houd er rekening mee dat zoekmachines als Google van links houden.

  Een backlink vanaf een autoritaire website geeft een boost aan je eigen website.

  Netwerk uitbreiden

  Guest blogging biedt je de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden. Je onderhoudt contact met andere bloggers en websites.

  Ook bezoekers van de website zijn eerder geneigd om contact met je op te nemen.

  Vergroten van je kennis

  Door te bloggen vergroot je jouw kennis. Een artikel schrijven vraagt veel voor onderzoek. Niet alleen bekijk je de doelgroep en waar andere bloggers over schrijven, ook moet je veel informatie verzamelen. Deze kennis gebruik je weer binnen je eigen werkgebied of op je website.

  Door te bloggen vergroot je jouw kennis.

  Een betere blogger worden

  Alle begin is moeilijk. Beginnende bloggers en schrijvers lopen tegen problemen aan en maken meer fouten. Regelmatig bloggen geeft je inzicht in de ideale lengte van een artikel, zinsopbouw en spelling.

  Ook krijg je automatisch meer aandacht voor het gekozen onderwerp, de titel en de inhoud van een blog. Dit maakt het steeds gemakkelijker om kwalitatief goede blogs te schrijven.

  Deze vaardigheden komen goed van pas bij het onderhouden van je eigen website.

  Tips bij het schrijven van een gastblog

  Nu je het belang van een gastblog weet is het belangrijk dat je een goede gastblog kan schrijven. Meestal stelt de externe partij enkele voorwaarden aan een blog artikel. Door onze tips op te volgen zal je artikel altijd geplaatst kunnen worden.

  Onderwerp

  Ik kan je alvast gerust stellen want het schrijven van een gastblog is helemaal niet zo ingewikkeld als het klinkt.

  Je begint altijd met het onderwerp. Waar ga je over schrijven? Om zoveel mogelijk SEO resultaat te behalen kijk je naar de keywords. Kies keywords uit waarvan jij wilt dat de positie gaat stijgen.

  Hieromheen kan je via Google Adwords onderzoek doen of er andere relevante keywords bijpassen. In de meeste gevallen mag je namelijk twee links per blog toevoegen. Noteer deze twee zoekwoorden en je weet welke richting jij op moet gaan met het schrijven van je blog.

  Praktische voorwaardes

  Er worden vaak eisen gesteld voor het plaatsen van een blog. Om de meeste van te voren te vangen moet een artikel aan de volgende punten voldoen:

  • Het artikel moet uniek zijn. De tekst mag niet letterlijk ergens anders gebruikt worden (plagiaat).
  • Zorg dat de lengte van het artikel lang genoeg is. Google neemt als het ware een artikel pas serieus bij minimaal 300 woorden.
  • Het artikel mag niet het product van jouw website verkopen. Je moet het artikel objectief en informatief schrijven.
  • Vaak wordt er een bijpassende (rechten vrije!) foto.

  Schrijven maar!

  Het plaatsen van een blog hoeft niet iets eenmaligs te zijn. Hoe meer blogs er geplaatst worden, hoe beter de online vindbaarheid van jouw website wordt. Wanneer je eenmaal het trucje door hebt zal je zien dat een blog schrijven helemaal niet zo veel tijd in beslag hoeft te nemen.

  Twijfel je om een SEO bureau in de schakelen voor jouw online vindbaarheid, wij geven je tips waar je op moet letten bij het uitzoeken van een specialist.

  Website optimalisatie

  Ben jij klaar voor de volgende SEO stap?

  SEO service van Red Melon